MIÓD
naturalna słodka substancja wytwarzana przez
pszczoły, którą Homer określił mianem „słodkiej
potrawy bogów”. Miód jest nie tylko pyszny, ale ma
również właściwości prozdrowotne:
– aktywność antybiotyczna (zawiera lizozym,
inhibinę), działa na gronkowce, paciorkowce,
pałeczki gram-ujemne, prątki gruźlicy, drożdżaki z
rodzaju Candida
– działanie bakteriostatyczne
-działanie przeciwbiegunkowe (rozcieńczony,
podany na zimno)
– zwalcza zaparcia (stężony, lekko podgrzany)
– przyspiesza gojenie ran
– obniża ciśnienia krwi
– działanie przeciwmiażdżycowe
-leczenie chorób wątroby i dróg żółciowych
-wspomaganie organizmu w walce z
przeziębieniem i chorym gardłem
-wzmacnia wydolność mięśnia sercowego (
zawiera acetylocholinę i potas)
-zawiera duże ilości mikroelementów (chlor,
żelazo, fosfor, wapń, molibden, mangan, kobalt
oraz witaminy:A, z grupy B, C, kwas foliowy,
biotynę )
Zaleca się spożywanie 1 łyżki miodu dziennie